perjantai 7. marraskuuta 2014

Työssäoppimassa: Avotakka


Olen syys-marraskuussa työharjoittelujaksolla Avotakassa, eli Suomen ensimmäisessä sisustuslehdessä. Avotakkaa julkaisee A-lehdet Oy Helsingissä.A-lehtien toimitalo sijaitsee Kulosaaressa merellisissä maisemissa. A-lehdet julkaisee mm. Apua, Meidän Mökkiä, Trendiä, Eevaa, Kotivinkkiä ja Unelmien Taloa ja Kotia. Ja tsiljoonaa muuta lehteä. Kotiin onkin kantautunut syksyn värikkäiden lehtien lisäksi vinot pinot luettavaa.
 
Avotakka on perustettu vuonna 1967. Muistan lukeneeni Avotakkaa kotikyläni kirjastossa 8-vuotiaasta lähtien, eli suurinpiirtein siitä kun opin lukemaan. Avotakka tarjosi siis pienelle tytölle ensimmäiset sisustushaaveet ja sai minut piirtelemään pohjapiirustuksia ruutuvihkoon pihakeinussa.

Nykyään Avotakkaa lukee arviolta 368 000 suomalaista ja lehteä tekee joukko Suomen sisustuskentän ammattilaisia, kuten Tyylivarkaat-ohjelmasta tuttu Laura Brotherus ja Avotakkaa tänä syksynä luotsaamaan siirtynyt Glorian Kodin entinen päätoimittaja Kari-Otso Nevaluoma. Olen siis kovassa, mutta kivassa seurassa ;=)


Aulasta löytyy designhuonekalujen lisäksi avotakka, jota lämmitetään syksystä kevääseen ja jonka ääressä voi sulatella ulkona olemukseen tarttuneen hyisen viiman pois. Oli siis ihan must ottaa Avotakka-selfie - tai pari ;)


Toimituksessa on usein keskittynyt tekemisen meininki, kun deadlinet painavat päälle. Juttuja suunnitellaan, ideoidaan ja viimeistellään sekä varmistetaan, että tiedot ovat oikein ennen painoon menoa. Uutuustuotteita etsitään sekä netistä että paikallisista sisustusliikkeistä, joten toimittajilla on valikoima ja liikkeiden repertuaari hyvin hanskassa. Tuotteet pyydetään kuvauslainaan, joten sitten pakataan ja puretaan kuumeisesti tavaraa, kun on kuvauspäivä. Kuljetusfirman kanssa tehdään tiiviisti yhteistyötä, sillä tavaraa tulee ja menee päivittäin. Välillä menee "etusivu uusiksi", eli suunnitelmat muuttuvat alkuperäisestä. Myös valokuvaajan osuus on tärkeä sekä jouhevan työskentelyn että odotetun lopputuloksen kannalta. Ilokseni olen entisenä kielipoliisina huomannut, että Avotakan tekstit on todella tarkkaan mietitty ja otsikoita ja ingressejä hiotaan yhdessä ideoiden.

Olen ollut useissa kuvauksissa mukana, sekä A-lehtien studiolla että kohteissa "ulkona" ja kuvauspäivät ovat olleet sangen intensiivisiä, mutta samalla opettavaisia. Kuvauksista lisää omia behind the scenes -otoksia sitten kun lehdet ovat ilmestyneet!
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti