torstai 16. tammikuuta 2014

Retrospektiivi: maton kudonnan alkeet

Kolmosjakson matonkudonnalle kävi lopulta vähän ohraisesti: ensin neiti Karjalainen kaatui kipeänä sänkyyn ja pysyi siellä viikosta toiseen ja toisekseen myös itse koulurakennus sairastui ja se pistettiin pakettiin. 

Kävi ilmi, että koulumme sisäilmassa on ongelmia ja se johtuu 6 vuoden takaisesta rakennusvirheestä, eli perinteisesti lattiamateriaali on asennettu liian märän alustan päälle ja se on alkanut elää siellä omaa elämäänsä. Jos oikein muistan tutkimusraportista, siellä oli 2-etyyliheksaetanolia eli jonkin sortin alkoholiyhdistettä hengitysilmassa ja se on aiheuttanut pitkin syksyä ja varmaan jo aiemminkin oireita tiloissa oleskelleille. 

Nyt on matonkudontaluokka siis NO GO -aluetta ja siellä on minun mattoriepuni odottamassa parempia ja terveempiä päiviä, niin tekijälleen kuin ympäristölleen.

Sillä välin kun odottelemme remontin valmistumista (loppukevät suurinpiirtein), tässä mitä matonkudonnassa kerkesi syksyllä tapahtua. Olin vain turhan kiireinen myyjäistohinoiden kanssa ja lopulta liian sairas raportoidakseni näistä aiemmin, siksi siis retrospektiivi edellisen jakson tapahtumiin.

Tässä pistellään lointa pirtaan
Opettaja näyttämässä aloitussolmujen tekoa
"Konehuoneessa" tapahtuu eli miten polkuset solmitaan
Ylä- ja alapolkusten solmimisjärjestys pitää miettiä tarkkaan, jotta kutoessa viriö avautuu kunnolla.
Silmä tarkkana kun opettaja näyttää miten lankahommat hoidellaan.
Polkusten sidonta katsotaan paperille tehdystä suunnitelmasta. Tässä on kyseessä palttinakudossidonta.
Ope ja Jasmin niisimässä, eli pujottelemassa loimilankoja niisilankojen läpi.
Tässä on hoidettu niisiminen ja pirtaaminen (pirroittelu?)
Kuinka ollakaan, valitsin mattooni fuksianpinkit loimet. Tässä ne on luotu loimitukille. Komean näköistä, vaikka itse sanonkin!
Menekkilaskelmien mukaan 74 loimilankaa tarvitaan 80 cm leveään mattoon ja laskuissa pysyy mukana kun käyttää "laskutikkua", eli eriväristä lankaa, jolla merkitään aina 10 langan nippu.


Mattoa valmiina 35 cm. Ei niin, että olisin mitannut...
Yksityiskohtaa "valmiista" matosta: valkoiset, harmaat ja valkoharmaat raidat vuorottelevat ja fuksialoimilanka seikkailee sekä loimessa että kuteessa. Pitkään tuumailin ja fundeerasin ennen kuin tähän päädyin. Paree olla hyvä...
Jotta matto pysyy koko ajan saman levyisenä, käytetään apuna pingoitinta, jolla mattoa levitetään.
Harjoitusmattoni valkoisella loimella, leveys vain 25 cm
Harjoitusmattoonsa jokainen kokeili eri materiaaleja ja tekniikoita sitä parasta etsien, tässä omat kokeiluni. Oli niin vaikea päättää!
Oma työpiste, tästä jatketaan jossain vaiheessa
 Ei kommentteja:

Lähetä kommentti