Materiaalituntemus: eläin- ja kasvikuidut. Esittelyssä kasvikuitu hamppu ja eläinkuitu alpakka.
Tutustuin alpakoihin - sekä livenä eläimiin että alpakkavillaan - vieraillessani Jurmon saarella parisen vuotta sitten. Kamelinsukuisten alpakoiden villa on pitkää, joustavaa ja erittäin lämpöäeristävää, mutta se on herkkä kuitu, joka ei kestä kovaa pesua. Usein alpakkakuitua yhdistetäänkin esim. tavalliseen villaan, jotta tuotteesta saadaan kestävämpi. Pesulämpötila on korkeintaan 40 astetta. Alpakka on kysyttyä tavaraa, sillä se sopii mainiosti allergikoille.
Alpakkaa tuotetaan erityisesti Etelä-Amerikassa, jossa eläimet laiduntavat villinä vuoristoalueilla. Vuosituotanto on n. 4000 tonnia. Suomessa alpakoita on hyvin vähän. Alpakasta saatava villa vaihtelee väriltään vaaleasta eri ruskeiden kautta lähes mustaan, kuten alla olevista kuvista voi nähdä.
Alpakkatuotteita myyvät esimerkiksi La Alpaca -verkkokauppa (http://www.alpakka.fi), Lakeuden alpakat (http://www.lakeudenalpakat.fi) ja Latinomuoti (http://www.latinomuoti.fi). Itse ostin ihanat pinkit alpakkavillasukat Jurmon matkamuistomyymälästä.
Hamppu puolestaan on kasvikuitu, joka kasvaa lähes millaisissa kasvuolosuhteissa tahansa. Se on ollut aikoinaan maailman yleisin kasvi, kunnes sen tuotanto kiellettiin 1950-luvulla lääkehampun käytön vuoksi. Viime vuosina hamppu on kokenut uuden tulemisen ja EU antaa tukea hampun viljelyyn.
Hamppu on luja kuitu, pellavaakin jäykempi ja karkeampi. Sitä voi silti jalostaa hyvinkin hienoksi kuiduksi, mutta mitä enemmän hamppua käsitellään, esimerkiksi valkaisemalla, sen heikommaksi se muuttuu. Hamppu kestää mainiosti kosteutta ja siitä voidaan valmistaa esimerkiksi mattoja ja pyyhkeitä. Hampputuotteet kannattaa kuitenkin pestä hellävaraisesti, sillä liian voimakkaat pesuaineet vahingoittavat sitä, samoin liiallinen kuumuus. Silitys korkeintaan 200 asteella nurjalta puolelta. Hamppu rypistyy helposti, joten voimakasta linkousta ei suositella.
Hampun suurin tuottajamaa on Kiina. Euroopassa laadukkaat hamppukankaat tulevat Itä-Euroopasta, Romaniasta ja Unkarista.
Hampputekstiilejä käyttävät mallistossaan turkulainen tekstiilisuunnittelijaduo Saana ja Olli, jotka perustelevat hampun valintaa seuraavasti nettisivuillaan:
"Viisi syytä miksi käytämme 100 % eurooppalaisia hamppukankaita
1. Hampun kasvatus ei vaadi synteettisiä lannoitteita, torjunta-aineita tai keinokastelua.
2. Hampusta saatava sato on erittäin runsas.
Samankokoisella palstalla viljeltynä hampusta saadaan yli kaksi kertaa
suurempi määrä kuitua kuin puuvillasta ja jopa kuusinkertainen määrä
pellavaan verrattuna.
3. Hamppu muuntaa ilman hiilidioksidin hapeksi muita
kasveja nopeammin, ja kuuluu siten C4-kasvien joukkoon. C4-kasveja on 1 %
kasvilajeista, mutta ne sitovat 30 % kaikkien kasvien sitomasta
hiilidioksidista. Hampun viljelyllä on suotuisat vaikutukset
ilmastonmuutoksen ehkäisyyn.
4. Hampun viljely on hyväksi maaperälle. Se ei köyhdytä
maata ja sillä on laaja juuristo, joka pitää maan paikallaan ehkäisten
näin eroosiota.
5. Eurooppalaista hamppukangasta käsitellään
mahdollisimman vähän, minkä ansiosta kangaskuidut ovat pidempiä ja
kestävämpiä kuin muualla valmistetuissa kankaissa."