keskiviikko 27. marraskuuta 2013

Joulumyyjäiset!

Viime viikkojen radio- eli blogihiljaisuus on johtunut tiiviistä työskentelystä ompelukoneen ääressä, koska edessä ovat tällä viikolla peräti kahdet joulumyyjäiset - torstaina 28.11. Salossa koulun tiloissa ja sunnuntaina 1.12. Turussa Logomossa Uuden muotoilun joulumarket -tapahtumassa.

Suurinpiirtein kolme viime viikkoa on ollut ompelupiste keittiönpöydällä estämässä kulkua jääkaapille, eteinen on ollut silityskeskukseni ja olohuoneen pöydällä on pahvia, narua ja paperisilppua hinnoittelua varten. Valmiita tuotteita on kasattu toiseen nurkkaan olohuonetta, ja toisessa nurkassa kirjahyllyn edessä on ollut iso to do -kasa. Vielä on osa tuotteista ompelematta, joten kohta Virpi alkaa taas painaa kaasupoljinta... Tosiaan vähän yllätyksenä tuli, että näitä ei tehtykään kouluajalla, vaan ihan omalla ajalla.

Tänään mallasimme tuotteita myyntitiskiin (ja sitten purimme kaiken pois yöksi) ja tältä näyttää uurastukseni hetelmät. Tässähän tulee melkein tippa linssiin ylpeydestä, että ihan itse olen tämän kaiken saanut aikaiseksi!



















sunnuntai 17. marraskuuta 2013

Vierailu Ylhäisten sisustustehtaalla

Saimme kunnian vierailla Salossa Ylhäisten sisustustehtaalla, joka itselleni oli ihan uusi tuttavuus. Ah sitä mattojen määrää! Jos tarvitsisin mattoja mihinkään, tämä olisi oikea paikka lähteä niitä etsimään. Hinnat olivat mielestäni erittäin kohtuullisia ja valikoima laajaakin laajempi.

Huonekaluja, pienesineitä, kankaita, tapetteja, you name it. Mutta matot vetivät kuitenkin eniten puoleensa ja niitähän me sinne ensisijassa menimme katsomaankin, koska tässä jaksossa perehdymme matonkutomiseen ja eri materiaaleihin ja kudoksiin.

Tehtävänämme oli valokuvata tuotteita sekä kiinnittää huomiota hintoihin ja materiaaleihin. Sisustustehdas sijaitsee entisessä Ylhäisten näkkileipätehtaassa ja tilassa on jäljellä vielä mielenkiintoisia yhtymäkohtia rakennuksen historiaan.




















Hamppua ja alpakkaa


Alpakka lankakerä

Materiaalituntemus: eläin- ja kasvikuidut. Esittelyssä kasvikuitu hamppu ja eläinkuitu alpakka.

Tutustuin alpakoihin - sekä livenä eläimiin että alpakkavillaan - vieraillessani Jurmon saarella parisen vuotta sitten. Kamelinsukuisten alpakoiden villa on pitkää, joustavaa ja erittäin lämpöäeristävää, mutta se on herkkä kuitu, joka ei kestä kovaa pesua. Usein alpakkakuitua yhdistetäänkin esim. tavalliseen villaan, jotta tuotteesta saadaan kestävämpi. Pesulämpötila on korkeintaan 40 astetta. Alpakka on kysyttyä tavaraa, sillä se sopii mainiosti allergikoille.

Alpakkaa tuotetaan erityisesti Etelä-Amerikassa, jossa eläimet laiduntavat villinä vuoristoalueilla. Vuosituotanto on n. 4000 tonnia. Suomessa alpakoita on hyvin vähän. Alpakasta saatava villa vaihtelee väriltään vaaleasta eri ruskeiden kautta lähes mustaan, kuten alla olevista kuvista voi nähdä.



 
Alpakkatuotteita myyvät esimerkiksi La Alpaca -verkkokauppa (http://www.alpakka.fi), Lakeuden alpakat (http://www.lakeudenalpakat.fi) ja Latinomuoti (http://www.latinomuoti.fi). Itse ostin ihanat pinkit alpakkavillasukat Jurmon matkamuistomyymälästä.


Hamppu puolestaan on kasvikuitu, joka kasvaa lähes millaisissa kasvuolosuhteissa tahansa. Se on ollut aikoinaan maailman yleisin kasvi, kunnes sen tuotanto kiellettiin 1950-luvulla lääkehampun käytön vuoksi. Viime vuosina hamppu on kokenut uuden tulemisen ja EU antaa tukea hampun viljelyyn.

Hamppu on luja kuitu, pellavaakin jäykempi ja karkeampi. Sitä voi silti jalostaa hyvinkin hienoksi kuiduksi, mutta mitä enemmän hamppua käsitellään, esimerkiksi valkaisemalla, sen heikommaksi se muuttuu. Hamppu kestää mainiosti kosteutta ja siitä voidaan valmistaa esimerkiksi mattoja ja pyyhkeitä. Hampputuotteet kannattaa kuitenkin pestä hellävaraisesti, sillä liian voimakkaat pesuaineet vahingoittavat sitä, samoin liiallinen kuumuus. Silitys korkeintaan 200 asteella nurjalta puolelta. Hamppu rypistyy helposti, joten voimakasta linkousta ei suositella.

Hampun suurin tuottajamaa on Kiina. Euroopassa laadukkaat hamppukankaat tulevat Itä-Euroopasta, Romaniasta ja Unkarista.

Hampputekstiilejä käyttävät mallistossaan turkulainen tekstiilisuunnittelijaduo Saana ja Olli, jotka perustelevat hampun valintaa seuraavasti nettisivuillaan:



"Viisi syytä miksi käytämme 100 % eurooppalaisia hamppukankaita


1. Hampun kasvatus ei vaadi synteettisiä lannoitteita, torjunta-aineita tai keinokastelua.
2. Hampusta saatava sato on erittäin runsas. Samankokoisella palstalla viljeltynä hampusta saadaan yli kaksi kertaa suurempi määrä kuitua kuin puuvillasta ja jopa kuusinkertainen määrä pellavaan verrattuna.
3. Hamppu muuntaa ilman hiilidioksidin hapeksi muita kasveja nopeammin, ja kuuluu siten C4-kasvien joukkoon. C4-kasveja on 1 % kasvilajeista, mutta ne sitovat 30 % kaikkien kasvien sitomasta hiilidioksidista. Hampun viljelyllä on suotuisat vaikutukset ilmastonmuutoksen ehkäisyyn.
4. Hampun viljely on hyväksi maaperälle. Se ei köyhdytä maata ja sillä on laaja juuristo, joka pitää maan paikallaan ehkäisten näin eroosiota.
5. Eurooppalaista hamppukangasta käsitellään mahdollisimman vähän, minkä ansiosta kangaskuidut ovat pidempiä ja kestävämpiä kuin muualla valmistetuissa kankaissa."





lauantai 16. marraskuuta 2013

Profiilikuvausta

Uudessa jaksossa meillä on tuotekuvausta kaksi kertaa viikossa ja muutenkin perehdymme tarkemmin valokuvaamiseen. Aloitimme kevyesti valokuvaamalla toisiamme pienryhmissä profiilikuvia ottamalla. Itseäni kiehtoi valokuvastudion rekvisiitasta eniten kullanväriset objektit, jouluvalot ja kahvitassit lasimurskalla. Ja luojan kiitos tuli puettua sinä päivänä jotain järkevää päälle ja tukkakin oli suht ojossa - ennakkovaroitusta kun ei ollut!

Kovin teknisesti lahjakkaita kuvat eivät vielä ole, koska siihen puoleen ei kiinnitetty mitään huomiota - tarkoitus oli vaan räpsiä kuvia vapautuneesti ja luovasti ja tuoda mahdollisesti henkilöstä jotain uutta näkökulmaa. Perinteisesti oli taas vaikea pitää naamaa peruslukemilla ilman outoja ilmeitä tai hymyillä "kauniisti". Kaikkia Tyran poseerausoppeja ei ole selvästikään vielä sisäistetty... Kaikki kamalat tsiljoona otsaryppyä ja mahamakkaraa -otokset on tietty sensuroitu rankalla kädellä, tässä näette vain parhaat puoleni ;=)


Huhuu, kurkistan tälleen jännästi varjon takaa
Sateensuojassa
Sit mä osotan tälleen suoraan pläsiä tällä varjolla
Ah, tätä luomisen tuskaa! Mustavalkoinen versio
Macbeth, Othello ja luomisen tuskan alkuperäiset värit
Yritetään "normaalia" ilmettä
Tsiisus, mikä kamera!
Mä voisin sit vaikka valokuvata tälleen feikkiaidosti
Hörps! Kuppi teetä kesken kiireiden
Kupillinen lasimurskaa, anyone?

Viimeinen kuva on suosikkiotokseni, eli jäin positiivisen puolelle lopulta, huh! Kuvailuparinani oli Mirkku, eli hänestä ottamani kauniit kuvat ovat täällä:

http://pistem.blogspot.fi/2013/11/valokuvausta.html


perjantai 8. marraskuuta 2013

Kakkosjakson tuotteet

Painamista, ompelua, epätoivoa, onnistumisia. Sitä on opintojen toinen jakso ollut. Ja onhan tässä jotain käteenkin jäänyt, eli kouriintuntuvat todisteet. Omien tuotteideni prototyyppejä, olkaa hyvä. Nyt ensiesittelyssä! Verta (ilkeä vetoketjun hintalappupiikki iski sormeen), hikeä (lähinnä kylmää) ja tuskaa (henkistä sorttia) vuodatettu mittavissa määrin. Remember, you saw it first here.

Viuhkapilvet terästettynä raidoilla:


 Myös kaitaliina omaa tekoa:


 Raidat hyppäsivät myös tyynyihin:



Höysteet, eli pullot ja lohkovati Salosta Aarresaari-kirppikseltä con due lilleri. 


Ja saisiko olla hieman neonpinkkiä? Lisää tajunnanräjäyttäviä tuotteita tulossa...